Vaxholm

Korta fakta

Geografiskt belägen nordöst om Stockholm.

Invånare år 2009: 10 747
år 2003: 9 691

Yta: 57 km2 totalt 112 km2 land och vatten


Om kommunen

Kommunen består av 64 öar, huvudön är Vaxön, där ungefär hälften av befolkningen bor.

Se www.vaxholm.se



Att uppleva

Bogesund, Oskar Fredriksborg, Oxdjupet, Rindö, Roslagen, Vaxholm, Vaxholms kastell


Vaxholm
Staden Vaxholm är en sommarstad för Stockholmarna. Runt sekelskiftet 1900 byggdes många av de tornklädda husen med punchverandor och snickarglädje. Vaxholm ligger inloppet till Stockholm och kastellet var viktig för Stockholms försvar. Norrhamn ser fortfarande ut som en gammal skärgårdshamn med tjärade båtar förtöjda vid små bryggor vid husen. I Kronudden finns trånga grusade gränder och trähus mellan skärgårdklipporna.

Drottning Kristina skrev att Waxholm skulle bli stad 1607, men den fick sina stadsprivilegier först på 1640-talet. Anledningen var givetvis behovet av folk till fästningen, staden växte vartefter fästningen växte.


Vaxholms kastell
började byggas redan av Gustav Vasa 1548, tvärs över sunden från staden. Den byggdes i många omgångar och när den äntligen var klar på 1863, hade vapnen utvecklats så att kastellets murar inte stod emot dem.


Rindö
når man med bilfärja från Vaxholm. Nära färjeläget ligger den gamla försvarsanläggningen Rindö Redutt, som numera är konstnärskoloni.


Bogesund

ligger som en halvö mellan Lidingö och Vaxholm. Det är en ö med flera strövområden. Här finns både barrskogar och områden med ädla lövskogar, man kan också hitta gamla gårdsgrunder och marker som präglats av gammalt kulturlandskap. Tidigare tillhörde skogarna och jordbruken Bogesunds fidekomiss. Det finns en mängd kortare och längre rundvandringar utmarkerade.

Här finns också Bogesunds slott. Slottet byggdes ursprungligen på 1640-talet av Per Brahe d y. Slottet har sedan gjorts om i omgångar, på 1800-talet till en romatisk borg i "normandisk stil" och de fyra tornen tillkom. ,I stommen finns dock fortfarande det gamla ursprungliga slottet, t o m väggmålningar finns kvar. 1946 exproprierade staten slottet med stöd av en ny lag "Lex Bogesund", p g a vanvård. Slottet hade då stått öde i många år och tjuvar hade tagit sig in och plockat många värdefulla inventarier - slottet var inte tömt när det lämnades utan ägaren låste dörren och gick utan att ta med sig ens privata ägodelar. I parken finns en sten med inskrift från Per Brahes tid, det verkar som det som står på stenen stämmer... Numera är det Statens fastighetsverk som har hand om slottet och det visas några gånger varje sommar. Kommer man dit får man en mycket intressant vandring i ett slott som inte är reparerat utan bevarat. Slottet har en mycket intressant historia och många intressanta interiörer finns kvar. I närheten, vid vandrarhemmet, finns ett mycket trevligt café i ett hus som tillhör slottet, man går lätt dit genom en gång rakt från slottet.