Rolands barn och barnbarn ...
 

Sten Åke Roland Bennerstam född Johansson
född 1922-07-13 i Mantorp, Östergötland
död 1970-11-28 i Vendelsö, Stockholm län

Rut Ingrid född Törnqvist
född 1921-03-04 i Högalid, Stockholm
död 2006-04-01 i Tyresö, Stockholms län
 

 

    Ulla Ester Birgitta Bennerstam
    född 1947-03-21 i Hammarby, Stockholm
    död 1959-10-30 i Hammarby, Stockholm

 

    Ewa Anna Margareta Bennerstam
    född 1950-08-24 i Hammarby, Stockholm
    död 2007-11-14 i Älvsjö, Stockholm

    Anders Christer Wallin
    född 1949-09-22 i Uppsala, Uppland
 

 

        Anders Åke Peter Wallin
        född 1970-10-16 i Fruängen, Stockholm

        Marie Elm
        född 1971-01-03 i Linz, Österrike

            Markus Peter Wallin
            född 1999-05-28 i Gladö kvarn, Huddinge, Stockholms län

            Madeleine Wallin
            född 2005-02-22 i Gladö kvarn, Huddinge, Stockholms län

 

        Mats Christer Wallin
        född 1974-05-29 i Fruängen, Stockholm

        Linda Wiklund
        född 1976-06-28

            Karl Wallin
            född 2007-07-13 i Salem, Stockholms län

            Axel Wallin
            född 2009-06-29 i Salem, Stockholms län
 

 

    Alf Torbjörn Bennerstam född Svensson
    född 1944-08-20 i Mörsil, Jämtland

 

    Hanns Olov Roland Bennerstam
    född 1952-03-30 i Hammarby, Stockholm

 

    Anne-Charlotte Elisabeth - Lotta Bennerstam
    född 1960-04-15 i Hammarby, Stockholm

    Åke Lennart Holm
    född 1948-06-13 i Snättringe, Huddinge, Stockholms län

 

 

Roland & Ingrid Bennerstam

Roland flyttade till Stockholm i tonåren och bodde först hos Sonja – som många av syskonen gjorde när de kom till Stockholm.  Roland jobbade först på Esselte, samtidigt som han pluggade till bilmekaniker på Hermods. Han fick sedan jobb på en bilverkstad vid Bergsunds strand.

Ingrid och Roland träffades under kriget. De träffades på Vendelsö Folkets Park i nuvarande Haninge kommun. Roland och några av hans syskon hade skaffat mark, odlingslotter vid Södergården, Trollbäcken nuvarande Tyresö kommun. Ingrid var ofta hos en släkting som hade sommarställe i Norrby vid Drevviken. Vendelsö Folkets Park var för dem båda närmaste lördagsnöje. (Ca 25 år senare träffade dottern Ewa sina barns pappa på samma ställe.) Ingrid och Roland träffades alltså under kriget, men det var inte förrän efter som de förlovade sig och gifte sig. De gifte sig i augusti 1945 i Allhelgonakyrkan på Södermalm. (Där dottern Lotta 65 år senare gifte sig.) Som nygifta flyttade Ingrid & Roland in i Hammarby, Lidköpingsvägen, där de bodde många år. Ingrid & Roland hade tankar på att bygga på den tomt som Roland hade i Trollbäcken, men det blev att de 1961 köpte ett kedjehus i Vendelsömalm, Lorensbergsvägen istället. Det huset bodde Ingrid kvar i till 1994.

1952 vann svägerskorna Gullan, Tyra och Ingrid på Penninglotteriet – de vann 50 000:-, en jättesumma! Även om man på den tiden fick betala skatt innan pengarna delades ut så blev det 13.333.33 till dem var. För Ingrid & Roland blev detta startkapitalet till Rolands egna bilverkstad, Bennerstams Bilservice AB på Borgargatan nedanför Högalidskyrkan. Eftersom Roland hade haft hand om polisens bilar på gamla bilverkstaden så följde dessa med. Roland lagade alltså på 1950-talet Stockholms polisbilar. Även Delfinbåtarna, sightseeingbåtarna, var en kund hos Roland.

Sommaren 1970 fick Roland svårare och svårare att andas. Han vaknade på natten av att han inte kunde andas. Hela hösten letade läkare efter felet, men letade på fel ställe. Till slut tittade man på hjärtat och det var där felet låg. Akut operation inplanerades direkt efter helgen, första advent. Man var väl medveten att utfallet av operationen var oviss, men utan var det totalt lönlöst. Roland hade klaffel och förstorat hjärta, troligen p g a reumatisk feber i ungdomen.

På lördagen, dagen före första advent, så var Ingrid, Roland och Lotta i Handens centrum för att handla inför helgen, tja helgerna eftersom ingen visste när Roland skulle komma hem eller när han skulle kunna köra bil igen. Eftersom Roland varit så sjuk och inte kunnat arbeta så mycket under hösten så var det knapert med pengar, så på vägen hem fick vi soppa-torsk. Det var kanske 500 meter till bensinmacken och mamma och jag puttade bilen, för pappa fick givetvis inte hjälpa till. Dock var det en liten, liten uppförsbacke och Roland kunde ju inte låta oss knuffa bilen när han satt i. Efter den kom den lilla nedförsbacken mot macken, Roland satte sig i bilen – och dog…

Ingrid tog Rolands död mycket hårt och blev neddrogad för att överleva. Det tog flera år innan hon var drogfri. Ingrid och Roland hade tidigare under året firat sin 25-åriga bröllopsdag och även om deras äktenskap var kantat av mycket bekymmer med sjukdomar och knaper ekonomi så var de oerhört lyckliga tillsammans och enda gångerna då de inte sovit tillsammans under dessa år var då Ingrid varit på sjukhus. På sommaren 1970 hade dotter Ewa gift sig och någon månad innan Roland dog födde hon det första barnbarnet. Eftersom Ewa hade svår diabetes så var det under stora risker för både barn och moder. Båda överlevde med god hälsa.

Roland & Ingrid fick fyra barn. Ulla var den förstfödde, 1947. Graviditeten var svår, det höll på att bli spontanabort vid flera tillfällen, Ingrid gick ner 15-20 kg under graviditeten. Läkarna gjorde allt som stod i deras makt för att ”rädda” barnet. Ingrid fick inte bo hemma sista tiden eftersom det kunde bli broöppning på Skanstullsbron. Hon bodde hos Tyra & Bertil som bodde på stadssidan. Ulla föddes med en grav cp-skada. Ulla var charmig även om hon av och till fick väldigt jobbiga utbrott. Eftersom Ulla inte utvecklades normalt var det av och till väldigt svårt att ta med henne och Ingrid & Roland fick stor hjälp av Bertil & Tyra som var de som de vågade lämna henne till. För att underlätta för Bertil & Tyra så ”bytte” de barn och Ingrid & Roland tog med Kerstin istället. Kerstin kom därför med när de träffade Ingrids släkt. Bertil & Tyra var en otrolig hjälp och stöd för Ingrid & Roland!!!

Två barn till föddes, Ewa och Hans. När Ewa var knappt två år konstaterades att hon hade diabetes. En på den tiden mycket tuff sjukdom. Insulinet hade upptäckts 1921 och 30 år senare hade man inte kommit speciellt långt i utvecklingen av medicinen. Högkostnadsskydd och gratis medicin för livsviktig insulin fanns inte på den tiden. De stora glassprutorna skulle kokas mellan varje användning och gick de sönder måste nya köpas. Långt in på 1960-talet så stod alltid en spruta i en kastrull för kokning. Ewa hade en svårreglerad diabetes och behandlingen på den tiden var sjukhusvistelse långa, långa tider. Besökstiderna för föräldrar var begränsade till någon timme i veckan. Fruktansvärt lidande för både barn och föräldrar. Ewa lyckades ändå få ett relativt normalt liv och födde t o m barn trots att döden ständigt fanns i närheten. Hasse var ett livigt barn, full av energi – vilket väl inte är så konstigt med två så sjuka äldre syskon.

Sverige på 1950-talet hade liten förståelse för handikappade barn och Roland & Ingrid ställdes för ultimatum: Antingen lämnar ni ifrån er det cp-skadade barnet eller de två andra. Ni får inte ha vårdnaden om alla tre! Under hemsk vånda tvingades de lämna Ulla på institution. Första åren tog de hem Ulla på helgerna, men hon blev sämre och sämre så till slut gick inte det. Ulla dog 1959, troligen kvävdes hon av en äppelbit som fastnat i halsen. Ingrid var då i 4e månaden med det fjärde barnet. Ingrid ordinerades den tidens dundermedicin, neurosedyn. Hon tog dock bara en tablett…

Det fjärde barnet, Lotta, Anne-Charlotte föddes med yttre harmynthet. Ännu ett sjukt barn … Detta gick dock lättare att korrigera genom en operation som skedde när barnet var något halvår gammalt. Idag är det få som ser att Lotta är född harmynt.

Trots alla bekymmer med barn och ekonomi så levde Ingrid & Roland ett glatt och festligt liv. Ett sätt att stå ut med eländen är ju att även göra positiva saker. Det var fest var och varannan helg och oftast hos dem eftersom de hade de yngsta barnen. På sommaren samlades släkt och vänner på Annstu i Norrby, på berget ovan Drevvikens strand till glada fester. Annstu ägdes av en nära släkting till Ingrid och de stod varandra mycket nära och delade sommarbostad.

Kuriosa
1970-talet var väldigt tufft för Ingrid som nybliven änka. I början av 1980-talet tog en arbetskamrat från 1940-talet kontakt med Ingrid. De hade jobbat tillsammans på försäkringsbolaget Ocean innan Ingrid gifte sig (och blev av med jobbet som kutymen var). Sten Jihde var nybliven änkeman. De började träffas och blev ett par som höll ihop i 25 år. Det gjorde att Ingrid åter blommade upp och fick härliga år under 1980- och 1990-talet innan sjukdomarna tog vid. Sten hade under kriget tjänstgjort på Gotland – på samma kompani som Roland, så de kände varandra lite grann. När Ingrid tillsammans med en väninna cyklade på Gotland för att träffa Roland så lär tjejerna t o m fått låna Stens logi (?) eftersom han inte var i tjänst just då. Sten som skrev roliga, fyndiga brev till sina arbetskamrater på Ocean, hade efter det besöket skrivit om sin ”Rolandia”.  

Anne-Charlotte Bennerstam

 


Roland och Ingrid gifte sig 11 augusti 1945 i Allhelgonakyrkan Stockholm.


Hans, Lotta, Ewa

uppdaterad av Lotta 2012-12